Obezite Nedir? Obezite Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Obezite nedir Obezite nasıl kontrol altına alınır

Aşırı şişmanlık olarak da bilinen obezite, en genel tanımıyla vücudun yağ oranının normal değerlerine göre çok daha fazla olması durumudur. Bu durum, dış görünüş ve fiziksel estetik duruşun bozukluğundan ibaret gibi algılansa da temelde büyük bir sağlık problemidir. Bu nedenle önlenmesi ve vücudun yağ değerlerinin normal düzeyine düşürülmesi gereklidir. Obezitenin ortaya çıkmasında birçok faktör etkili olabilir.

  • Bu nedenlerden en çok gözlemleneni ise vücuda çok fazla besin alımı yapılmasına karşın çok az hareket edilmesidir. Özellikle fast food ve yağ, şeker gibi maddelerin aşırı tüketimi, obezitenin oluşumunu hızlandırmaktadır.
  • Genetik faktörler de kişinin obeziteye olan yatkınlığını belirlemektedir. Eğer bir kişinin aile geçmişinde obezite sorunu var ise o kişinin obezite riski de o derece artmaktadır.
  • Obezite bazen de tiroid bezinin vücuda yetecek kadar hormon üretememesi gibi durumlarda da ortaya çıkabilmektedir.
  • Çok bilinmese de önemli bir obezite nedeni olan Cushing Sendromu da teşhisi konulması ve önlem alınması gereken rahatsızlıklardan bir tanesidir.

Dünya Sağlık Örgütü, 21. Yüzyılın en önemli sağlık sorunlarının başında obezitenin geldiğini belirtmektedir. Bu sorunun özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde açığa çıktığını ve ilk önlemlerin de bu dönemde alınması gerektiğini de vurgulamıştır. Çocuk ve gençlik çağında obezite sorunu yaşayan bireylerde ilerleyen dönemlerde obeziteye bağlı olarak uyku bozukluğu, diyabet, astım, karaciğer yağlanması gibi problemler açığa çıkabilir. Bunun yanı sıra fazla kilolu görüntü çocukların özgüven eksikliği yaşamalarına, sosyal yaşantılarında ve insan ilişkilerinde başarısız olmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenlerle obezite ile mücadeleye çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlanmalıdır.

Obezitenin belirtileri dış görünüşte kendini gösterebileceği gibi yüksek terleme oranı, günlük fiziksel aktiviteleri yerine getirmekte zorlanma, horlama, sürekli yorgunluk hissi, eklem ve kemik ağrıları ve özgüven eksikliği olarak da ortaya çıkabilir.

Obezite ile başa çıkma ve kontrol alma yöntemlerinin başında diyet olarak bilinen tıbbi beslenme tedavisi gelmektedir. Bu tedavi yönteminde obezite rahatsızlığı olan kişinin, günlük harcadığı enerji değerinden daha düşük kaloriler ile beslenerek zayıflaması sağlanmaktadır. Uygun görüldüğü takdirde bu diyetler fiziksel aktivite ve sporlar ile de desteklenmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık