İnsan Kaynakları Nedir? İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?

İnsan kaynakları kurum ya da şirkette insana dair yapılan bütün çalışmaları kapsaması nedeniyle oldukça önemlidir. Peki insan kaynakları departmanı ne iş yapar? Görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

İnsan Kaynakları Nedir İnsan Kaynakları Ne İş Yapar

En anlaşılır tanımı ile insan kaynakları, bir şirket ya da kurumun hizmet verebilmesi ya da ilgili ürünlerini üretebilmesi için ihtiyaç duyulan bir kaynak türüdür. Aynı zamanda bu kurum ya da şirkette insana dair yapılan bütün çalışmaları kapsaması nedeniyle oldukça önemlidir. Peki insan kaynakları departmanı ne iş yapar? Görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

İnsan Kaynakları, şirketin belirlediği hedeflere ulaşması için çeşitli çalışmalar ve planlamalar yapmakta ve bunların hayata geçirilmesini takip etmektedir. Yönetimdeki alt ve üst arasındaki ilişkinin sağlanmasında bir tür köprü görevini üstlenmektedir. Şirket çalışanlarının işe alınma ve işten çıkarılma gibi süreçlerinin yöneticiliğini yapmaktadır. Haftalık, aylık ve yıllık performans değerlendirmelerini yapmakta ve bunları raporlamaktadır. İnsan Kaynakları çalışanının bütün bu görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için ise birtakım nitelik ve becerilere sahip olması gerekmektedir. Bunlar;

  • Organizasyon becerisine sahip olmak, stratejik bir bakış açısına sahip olmak, birden fazla işi aynı anda yürütebilecek dikkate sahip olmak, yapıcı ve yol gösterici bir tavır ve tutum sergilemek, kriz yönetimi noktasında soğukkanlı olarak krizi yönetme becerilerini iyi kullanmak gibi özellikler olarak sıralanabilmektedir.

İnsan Kaynakları çalışanının belirli eğitimleri almış ve bu alanda profesyonel çalışmalar yürütmüş olması beklenmektedir. İnsan Kaynakları biriminde çalışmak için özel bir alan ve bölüm bulunmamaktadır. Fakat üniversite ve yüksekokulların İnsan Kaynakları Yönetimi, İktisat ve İşletme, Çalışma Ekonomisi ve benzeri bölümlerinden mezun kişiler, bu alanda çalışmaya yetkisi ve bilgisi olan kişiler olarak belirlenmektedir.

İnsan Kaynakları Yönetimi ise tam anlamıyla bu iş alanını işaret eden bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Eşit ağırlık alanından giriş yapılabilen bu bölümün eğitimi, çeşitli üniversiteler ile sınırlandırılmıştır. Dört yıllık lisans eğitimi gerektiren bu alanda uzmanlaşmak ve ilerleme kaydetmek isteyenler için oldukça ideal bir alan olduğu düşünülmektedir.

İnsan kaynakları alanında kariyer planları olanlar için de birçok avantaj bulunmaktadır. Her şeyden önce pozisyon olarak üst düzey yönetici konumunda olan insan kaynakları maaş ve kazanç noktasında da birçok şirket çalışanından çok daha fazla kazanç elde edebilmektedir. Bunun yanı sıra Psikoloji ve Felsefe gibi Sosyal alanlara dair bilgi sahibi olmayı gerektirmesi nedeniyle kültürel anlamda da besleyici bir alan olarak değerlendirilmektedir.

İnsan Kaynakları Yönetiminin Amaçları Nelerdir?

  • İşletmenin Stratejik Hedeflerine Ulaşmak

İnsan kaynakları yönetimi, işletmenin stratejik hedeflerine ulaşmak için çalışanları yönetir. İşletmenin hedefleri, işletme kültürü, değerleri ve vizyonu ile uyumlu olacak şekilde çalışanların eğitimi, terfi ettirilmesi ve yönetimi yapılır.

  • Performansı Artırmak

İnsan kaynakları yönetimi, çalışanların performansını artırmak için tasarlanmış bir süreçtir. İşletmeler, çalışanların eğitimini ve gelişimini sağlayarak, çalışanların performanslarını artırır.

  • İşletme İmajını Yükseltmek

İnsan kaynakları yönetimi, işletmenin imajını yükseltmek için tasarlanmış bir süreçtir. İşletmeler, çalışanların ihtiyaçlarını karşılayarak ve iyi bir çalışma ortamı sunarak, işletmenin imajını yükseltirler.

  • Çalışanları Motive Etmek

İnsan kaynakları yönetimi, çalışanların motivasyonunu artırmak için tasarlanmış bir süreçtir. İşletmeler, çalışanların ihtiyaçlarını karşılayarak, çalışanların işlerine bağlılıklarını artırır ve motivasyonlarını yükseltir.

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?

İnsan Kaynakları departmanları bir dizi görevi yerine getirirler. Bu görevler arasında şunlar yer alabilir:

  • İşe alım ve işe alım süreçlerini yönetmek, işe alım reklamları oluşturmak ve potansiyel adayları görüşmeye davet etmek.
  • Yeni çalışanları eğitmek ve işletmenin kültürüne ve işletme politikalarına aşina olmalarını sağlamak.
  • Çalışanların performansını değerlendirmek ve gerektiğinde performans yönetimi sürecini yönetmek.
  • Çalışanlar için kariyer geliştirme fırsatları sunmak ve onların becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak.
  • İşe uyum sağlamayan veya performansı düşük olan çalışanlarla ilgili konuları ele almak ve gerekirse işten çıkarma sürecini yönetmek.
  • Çalışanların ücret ve yan hakları gibi konularda yöneticilere danışmanlık sağlamak.
  • İşyeri politikalarını ve uygulamalarını güncellemek ve geliştirmek için yöneticilere danışmanlık sağlamak.

İnsan Kaynakları departmanı, bir organizasyonun başarısı için son derece önemlidir, çünkü iyi bir insan kaynakları yönetimi, çalışanların motivasyonunu, performansını ve sadakatini artırır. Bu, işletmenin müşteri memnuniyeti, karlılık ve sürdürülebilirlik gibi kritik faktörlerinde olumlu bir etki yaratır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık