Gebeliğin 3. ayı genellikle bulantı yaşayan annelerin sona yaklaştığı bir aydır. Herkes de aynı olmamakla birlikte kusan ve sürekli mide yanması hisseden anne adaylarında bu şikayetler 3. ayın sonuyla birlikte ya azalır ya da ortadan kaybolur. Öte yandan 3. ayda bebekte ciddi gelişmeler olur ve anne adayı bir takım testlere girmesi gerekir. Peki, hamileliğin üçüncü ayında neler olur? Gebeliğin 3. ayı bebek gelişimi ve annedeki değişimler neler?
GEBELİĞİN 3. AYINDA NELER OLUR ?
Anne rahmi bu ayda artık yavaş yavaş genişlemeye başlar. Bebek ve plasanta rahmi dolu dolu doldurmaya başlamıştır. Rahim genişlemeye başladıkça anne adayında sık idrara çıkma isteği oluşabilir. Yine rahmin büyümesinden kaynaklı anne adayında kabızlık sorunu da yaşanabilir.
Bu dönemde bebeğin organları hızla gelişir. Bebeğin kalp atışları duyulmaya başlanır ve bebeğin böbrekleri, karaciğer, beyin ve bağırsakları gibi organları oluşmaya başlar.
Anne adayları hamileliğin 3. ayında kilo almasa da hormonsal değişimlerden dolayı kilo almış gibi hissedebilir ve bazı kıyafetleri dar gelmeye başlayabilir. Bu durum kalıcı olmamakla birlikte hamilelik sürecinin de bir parçasıdır ve çoğu hamile kadının başına gelir.
Hamileliğin 3. ayında bazı annelerde cilt lekelenmesi de görülebilir. Eğer cilt lekelenmesi başladıysa hamileliğin bitiminde bu lekeler ortadan tamamen kaybolacağını bilmenizde fayda var.
Hamileliğin 3. ayında fiziksel bir değişiklik oluşmasa bile duygusal değişiklik oluşmaya çoktan başlamıştır. Kaygılar, korkular artabilir, aile olma ile ilgili dalgalanmalar görülebilir. Neşe, kaygı veya huzursuzluk hissi bu dönemde sürecin bir parçasıdır. Sinirli, alıngan, gergin veya ağlamaklı olan duygusallıklar hamileliğin bir parçası olup, bu süreç bebeğinizi kucağınıza almanızla birlikte düzene girecektir.
Hamileliğin 3. ayında ise bebeğinizin eğik olan başı daha dikleşir ve bebek görüntüsüne daha yakın olur.
Bebeğin organları 3. ayda neredeyse tamamlanır ve geri kalan süreçte gelişmeye devam eder.
Bebekler hamileliğin 3. ayında çişlerini yapmaya başlar.
Bebekler hamileliğin 3. ayında hareket etmeye başlarlar. Fakat anne adayının bunu hissetmesine biraz daha zaman vardır.
Birçok anne ve baba adayının merak ettiği cinsiyet ise gebeliğin 3. ayında belli olur.
Gebeliğin 3. ayında gerçekleşmesi gereken en önemli testlerden birisi ise ikili tarama testidir. Bu test sayesinde bebekte kromozom bozukluğu olup olmadığını keşfetmek mümkündür.
Hamileliğin üçüncü ayı, doktor tarafından yapılacak düzenli kontroller için önemlidir. Bu kontrollerde anne adayının kan basıncı, idrarı, kan testleri ve ultrasonografi ile bebeğin sağlığı takip edilir.
Özetle, hamileliğin üçüncü ayı, bebeğin organlarının gelişmeye başladığı, anne adayının kilo almaya başladığı ve hormonsal değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Bu dönemde, düzenli kontroller yapılması ve doktorun önerilerinin takip edilmesi önemlidir.