Gebeliğin 1. ayı birçok anne adayı tarafından bilinmez. Hamileliğin farkına varmak genellikle 4. ya da 5. haftalarda olur. Bu nedenle birçok anne adayı gebeliğinin ilk ayının bilmeden geçirir. Fakat bazen erken gebelik belirtileri sayesinde ya da hislerine güvenerek bazı anne adayları hamile kaldığını daha önce anlar. Peki, Hamileliğin ilk ayında neler olur? Gebeliğin 1. ayın bebek gelişimi nasıldır, annede nasıl değişimler olur?
GEBELİĞİN 1. AYINDA NELER OLUR
Gebeliğin birinci ayı birçok kadın tarafından fark edilmeden geçer. Hamileliğin erken belirtileri ile fark eden kadınlar ise genellikle bu döngüyü 3. haftada yakalar.
- Ayın ilk haftası: Reglinin yeni bittiği haftadır. Aslında bu haftada daha yumurtalama gerçeklmemiş olur. Fakat bilimsel olarak yumurta oluşmaya başladığı için gebelik sürecide başlamış gibi kabul edilir.
- Ayın ikinci haftası: Ovilasyon haftası olarak kabul edilir. Adetin 15. olarak bilinen yumurtlama faftası her kadında değişiklik gösterebileceği gibi genellikle sağlıklı bir döngüde 15. gün olarak kabul edilir. Eğer bu hafta korunmadan ilişkiye girdiyseniz ve kalite yumurtanız çatladıysa, tebrikler yakında anne oluyorsunuz.
- Ayın üçüncü haftası: Bu hafta çatlayan yumurtanız sperm ile buluştuysa, yumurtalık ile rahim arasındaki kanalda döllenerek bir yolculuğa çıktı. ortalama 5 ila 7 gün süren bu yolculuğu bitirdiğinde rahime tutunacak.
- Ayın son haftası: Eğer erken gebelik belirtileriniz var ise bu haftanın başından itibaren gebelikten şüphelenebilirsiniz. Kan tahlili yaptırırsanız değerinizde de hamile olduğunuzu görme olasılığınız yüksek. Bu hafta ebrio rahmin en uygun yerine yerleşmeye çalışacak. Bu haftalarda yerleşme kanamasına denk gelebilirsiniz. Adetinizden birkaç gün önce hafif pembe, çok koyu renk ya da siyaha çalan kanama görürseniz yerleşme kanaması olduğundan şüphelenebilirsiniz.
Yerleşme kanaması ile regl kanaması arasında kalırsanız bu konuda muhakkak bir uzmana danışmanız gerekir.
Bebeğinizi görmek için doktora gitmek istiyorsanız bunun için daha çok erken. Kesenin oluşması ortalama bir haftayı bulacaktır. Fakat yine de doktora gidip kan tahlili vermekte ve Beta HCG değerini takip etmekte fayda var.
Hamileliğin İlk Haftasında Yapılması Gerekenler
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturarak bu aşamada oldukça önemlidir. Folik asit, demir, kalsiyum, protein ve diğer temel besinleri içeren bir diyet planı edinmekte fayda sağlayacaktır. Ayrıca bu süreçte sigara ve alkol kullanımından mutlaka kaçınmalısınız. Gebeliğinizin ilk ayında herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bazı ilaçlar, gebeliğin erken dönemlerinde bebeğe zarar verebilir. Ayrıca düzenli ve yeterli uykuda gebeliğin ilk aylarında oldukça faydalıdır.