Bebeklerin henüz damak tatları gelişmediği için tuzlu veya tuzsuz gıdaları olduğu gibi kabul eder. Ayrıca çocukların damak tadı ilk 2 yılda geliştiğini göz önünde bulundurursak, şimdi verdiğiniz tuzlu gıdalara alışması durumunda ileriki yaşlarda daha fazla tuz kullanmak isteyebilir.
Tuz kullanımı en az 1 yaşına kadar yasaklanmalı!
Araştırmalara göre ülkemizde ebeveynlerin yaklaşık yüzde 60’ı çocuklarına yetişkinler için hazırlanan tuzlu, salçalı veya aşırı şekerli gıdalardan yedirmektedir. Unutmayın 1 yaşına kadar bebeğinizin tuza ihtiyacı olmayacaktır ve sağlığı için kesinlikle verilmemesi gerekmektedir. Bu yaşlar aşırı tuz tüketimi ileriki yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir. 1 yaşın altındaki çocukların böbrek fonksiyonları tam gelişmediğinden yüksek tuz ve elektrolit yükünü yeterince dengeleyemez ve böbreğe aşırı yük biner. 6 aya kadar anne sütünden tuz ihtiyacını karşılayan bebekler, daha sonra da katı gıdalardaki besinlerdeki tuz miktarı bebek için yeterlidir.
Çocuklar ne kadar tuz kullanmalı?
Günümüzde çocukların çoğu, tavsiye edilen günlük miktarın 2 katı kadar tuz tüketir. Tuz vücudumuzda sıvı elektrolit dengesi ile sinir iletiminin sağlanmasında ve kasların çalışmasında önemli fonksiyon üstlenen bir mineraldir. İyotlu tuz çocukların beyin gelişimini destekler, zihinsel olarak için fayda sağlar. Dolayısıyla nasıl yetişkinlerin tuz ihtiyacı varsa çocukların da tuz ihtiyaçları bulunur. Günde tüketilmesi gereken tuz miktarları şöyledir;
- 0-6 ay 1 gr altında
- 7-12 ay 1 gr (yarım çay kaşığı)
- 1-3 yaş 2gr (1 çay kaşığı)
- 4-6 yaş 3 gr (yarım tatlı kaşığı)
(1 tatlı kaşığı 6 gram tuz içerir.)
Çocuklar tuz tüketimini azaltma
- 1 yaşına geline kadar gıdalarında tuz kullanmayın.
- Bebeğinize yemeğinizin suyundan yedirmeyin. Bu durumda tuz içeriği yüksek ve besin değeri çok düşük şekilde beslemiş olursunuz.
- Çocuğunuza özellikle salam, sosis ve hazır çorba gibi işlenmiş ürünlerden, salamura zeytin, turşu ile tuz içeriği yüksek peynirlerden yedirmeyin.
- Şekerli bisküvi, kraker ile katkı ve koruyucu içeren gıdaları tüketmemesine özen gösterin.
- Yemek yerken kendi masanızda tuzluk kullanmayın. Bu sayede tuz tüketimini yüzde 15 oranında azaltabilirsiniz
- Baharat, maydanoz, nane, kekik ve fesleğen gibi aroma vericileri tuz yerine kullanın.
- Sebze meyveyi taze olarak verin. Konserve içerisinde bulunan veya kurutulmuş haldeki sebze meyveler çok fazla tuz içerebilmektedir.
- Paketli gıdalara alternatif olarak fındık, ceviz, badem, folik asit, potasyum ile çinkodan zengin besinler yedirin.
- Haftada 4-5 porsiyon kuru baklagil yedirmeye özen gösterin.
- Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih etmeye çalışın.
- Gazlı içecekler tuz içerir bu yüzden bunların tüketimini su veya taze meyve ile değiştirin.