Banyo Yapan Bebekler Rahatlar
Bebeklerde banyo onların sağlığı ve huzurlu bir şekilde büyümeleri açısından oldukça önemlidir. Banyo bebeklerinizi rahatlatarak güzel bir uyku geçirmesini sağladığı gibi cildinin üzerindeki ölü dokuyu alır. Banyo, bebeklerin keyif aldığı anlardan biridir siz sadece ortam ve su ısısına dikkat eder, bebeğinizi güvenli bir şekilde tuttuktan sonra geriye kalan işlemler gayet basittir.
Mevsim şartlarına göre soğuk havalarda haftada 2 gün, sıcak ve nemli havalarda ise bebeğinizin rahat bir uyku çekmesi için hemen hemen her gün ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz.
Yeni Doğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Göbeği düşen bebek artık banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan 10 ila 15 gün içerisinde düşebilir. Göbeği henüz düşmemiş bebeklerde ise banyo yaptırmak yerine, bebeğinizi yumuşak bir bez ile önce kaynatıp daha sonra ılımış su ile silip kurulamanız yeterli olacaktır. Ağız çevresi ve genital bölgeyi de sık sık ıslak ve sabunsuz yumuşak bezler ile silmeniz bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Yeni doğan bebeklerde ilk günlerde sünger yerine tülbent veya ince havlu tercih edilmelidir. Bu süreçte banyo sırasında çok sık şampuan kullanımından ise kaçınmak gerekir.
Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı?
Banyo suyu sıcaklığını test etmek için kolunuzun iç kısmına su akıtarak bakabilirsiniz. Eğer kolunuzun iç kısmına çok sıcak veya çok soğuk gelmiyorsa güvenle banyonuzda bu ısıda suyu kullanabilirsiniz.
Eğer bir banyo termometresi kullanıyorsanız ideal su sıcaklığının 37-38 C, banyo ortam sıcaklığının ise 26-27 C olduğunu unutmayın.
Bebeklerde Banyo Sonrası Bakım ve Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde bez takılı olan bölge genellikle sürtünme nedeniyle tahriş olabilmektedir. Bazı durumlarda cilt kuruluğu ve pul pul dökülmeler meydana gelebilir. Özellikle banyo sonrası ve günaşırı nemlendirici losyonla bebeğinizin cildini nemlendirmelisiniz. Banyo sonrası bebeğinizin üşüyeceğini düşünmeyin ve onu kat kat aşırı giydirmeyin. Bu durum bebeğinizin isirik olmasına neden olabilir. Bebeğinize banyo sonrası masaj yapabilirsiniz. Bu bebeğin rahat bir şekilde uykuya dalmasını sağlayarak aynı zamanda anne ile bebeğin arasında bağı kuvvetlendirir. Masaja ayak parmaklarından başlayıp tüm cilde yumuşak oval dokunuşlarla uygulayabilirsiniz.
Tırnakları ise olabildiğinde kısa ve küt kesmeye çalışın. Uzun ve köşesi sivri kalan tırnaklar bebeğinizin yüzünü çizebilir. Endişelenmeyin yeni doğan bebeğinizin tırnaklarını kesmekte güçlük çekerseniz bu aşamada yüzünü çizmemesi için eldiven kullanabilirsiniz.
Bebeklerde Banyo Aşamaları Nelerdir?
- Banyonuzun sıcaklığını ideal olan 26-27 dereceye getirin.
- Bebek küvetini uygun sıcaklık olan 37-38 derece su ile doldurun. (Banyo suyu sıcaklığını test etmek için kolunuzun iç kısmına su akıtarak bakabilirsiniz.)
- Fileyi küvet içerisine yerleştirin.
- Bebeğinizi file üzerine yüz üstü yatırarak yıkama işlemine gövdesinden başlayın.
- Bir elinizin üzerine karnı gelecek şekilde bebeğinizi sırt üstü yatırarak sırtını ve son olarak başını yıkayıp durulayın.
- Bebeğinizi küvetten çıkartıp havlu ile iyice kurulayın.
- Hazırladığınız bezini ve temiz çamaşırlarını üşüyeceği endişesine kapılmadan aşırıya kaçmadan giydirin.
Hazır Mama ile Anne Sütü Arasındaki Farklar Nelerdir?