Aralıklı açlık diyeti, belirli bir süre boyunca aç kalmayı içeren bir diyet planıdır. Bu diyet planı, belirli aralıklarla aç kalmak yerine, sadece belirli bir zaman diliminde yemek yemeyi içerir. Programın amacı kişinin beslenme modelini kalıcı olarak uygulanabilir hale getirmek ve sağlıklı beslenme alışkanlığını daha kolay kazanmasını sağlamaktır.
Oruç tutarken kendinizi iyi hissediyor ve bu programın uzun süreli uygulanabilir olduğunu düşünüyorsanız sağlığınızı korumak ve kilo verme sürecinizi kolaylaştırmak adına bu yöntem oldukça faydalı olacaktır.
Aralıklı Açlık Orucu Diyeti Nasıl Uygulanır?
Aralıklı açlık diyeti uygulanırken genellikle 3 farklı yol kullanılır. Bunlar;
- 16:8 Yöntemi: İki öğün beslenme olarak bilinmektedir. 8 saatlik yemek yeme sürecini içeren bu program 16 saat oruç tutarak aç kalmayı hedeflemektedir. Örneğin, sabah saat 9’da yemek yemeyi durdurur ve ertesi gün saat 9’da yemeğe devam edersiniz. Bu diyet planı, gün boyunca yemek yeme ihtiyacınızı azaltır ve vücudunuzun yağları yakmasına ve kilo vermesine yardımcı olur.
- Ye-Dur-Ye Yöntemi: Tek öğün beslenme olarak bilinmektedir. Bu beslenme modelinde kişi yemek yedikten sonra 24 saat oruç tutmaktadır.
- 5:2 Yöntemi: Bireyler haftanın 5 günü normal beslenme düzeninde beslenirken, haftanın ardışık olmayacak şekilde 2 gün ise kadınlar 500 erkekler ise 600 kalori alarak gününü tamamlamaktadırlar.
Aralıklı açlık diyeti, ayrıca insülin duyarlılığını arttırır ve vücudunuzun hormonlarını dengede tutar. Bu diyet planı, aynı zamanda kalp sağlığını ve beyin fonksiyonunu iyileştirir. Ancak, aralıklı açlık diyeti uygulamak için doktorunuzla konuşmalısınız çünkü bazı kişilerde semptomlar yaratabilir.
Aralıklı Oruç Diyeti Zararlı mı?
Bu diyet uygulanmasında 8 saat yemek yenilirken 16 saatlik süreçte aç kalan birey kalorili tüm içecekleri ve besinleri tüketilmesi yasaktır. Kişi kısıtlanmış psikolojine girdiği anda yemek yiyebileceği 8 saatlik süreçte aşırı besin tüketimi yapabilir. Bu da normalden çok daha fazla kalori almasına yol açar. Aşırı ve normalden hızlı yemek ise kilo alımına neden olurken aynı zamanda hazımsızlık, şişkinlik, düzensiz bağırsak hareketleri gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Bu süreçte bireylerde görülen etkileri farklılık taşıyan aralıklı oruç diyeti sağlıksız ve yetersiz beslenme modeline dönüşebileceğinden bu programın bir uzman eşliğinde sürdürülmesi gerekmektedir.
Kimler Aralıklı Açlık Orucu Uygulamamalı?
• Zayıf olan kişiler ve yeme bozukluğu olan kişiler
• Çocuklar (18 yaş altı)
• Hamileler ve emziren kadınlar
• Operasyon sonrası iyileşme sürecinde olan kişiler uygulamamalıdır.